Hierbij presenteren we de begroting 2024 met een aantal zeer belangrijke maatschappelijke thema’s die we volgend jaar willen oppakken.
De begroting bouwt verder op de Kadernota 2024. In deze Kadernota is opgenomen dat we in financieel onzekere tijden leven. Dit geldt voor zowel onze inwoners als voor ons als gemeente. Dat is niet veranderd. Helaas hebben we nog steeds te maken met een hoge inflatie, onzekere energieprijzen en onduidelijkheid over de bijdrage van het Rijk in en na 2026. Dit beïnvloedt niet alleen onze begroting, maar heeft ook een groot effect op de koopkracht van onze inwoners. Wij hebben er daarom op ingezet om de stijging van de lokale lastendruk te beperken.
Door de val van het kabinet is er sprake van onzekerheid over de koers van het Rijk als het gaat om de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, klimaat, jeugdhulp, energie, armoede, asiel en migratie. De huidige demissionaire kabinetsploeg handelt alleen nog de lopende zaken af. Om de armoede in Nederland aan te pakken, wordt wel voorzien in een koopkrachtpakket om met name de lage inkomens te helpen. Ook wordt het Tijdelijk Noodfonds Energie verlengd zodat er een vangnet is voor inwoners die de energierekening niet meer kunnen betalen. Het gaat hier echter om incidentele maatregelen voor 2024. Wij hebben zorgen of dit voldoende zal zijn.
Op 22 november 2023 wordt de nieuwe koers voor Nederland bepaald bij de Tweede Kamerverkiezingen. Als college zullen we, onder meer via de P10, in de aanloop naar de vorming van een nieuw kabinet bij de politieke partijen aandacht vragen voor de vertaling van de conclusies uit het rapport ‘Elke regio telt’ naar regionaal beleid, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, openbaar vervoer en werkgelegenheid, en daarmee het belang van het investeren in de brede welvaart voor iedereen.
Hoewel we te maken hebben met onzekerheden, willen we als gemeente vanuit een koersvaste aanpak een aantal stappen voorwaarts zetten. Bijvoorbeeld door ons in te zetten voor het afronden van dossiers die al langer spelen. In de Kadernota 2024 hebben wij een voorzet gegeven waar het gaat om de bestuurlijke bestedingsvoorstellen en de voorstellen in het meerjarig investeringsplan. De reactie hierop van uw raad was zodanig dat wij hebben besloten om deze voorzet in het voorstel voor de Begroting 2024 op te nemen. Dit betekent dat we in deze begroting enkele voorstellen aan uw raad doen op het gebied van duurzaamheid, sport, huisvesting van scholen, preventie en armoedebestrijding, verkeer en inrichting van de openbare ruimte.
Aanvullend op de voorstellen zoals benoemd de Kadernota vragen wij uw raad in deze begroting om een voorbereidingskrediet voor een MFA in 2e Exloërmond. We willen als college gaan werken aan een structurele en toekomstbestendige oplossing voor de scholen, de buitensport en het dorpshuis. Ook hebben we een bedrag op de DPL opgenomen voor de uitwerking van een procesaanpak wijkvernieuwing en onze participatie in Dutch TechZone.
In het Bestuursprogramma 2022-2026 hebben we vijf urgente maatschappelijke opgaven gepresenteerd: Duurzaamheid, Wonen, Armoede en bestaanszekerheid, Zorg dichterbij en voorzieningen, Preventie en inclusie. Deze opgaven zijn nog steeds actueel en hebben voor de begroting van 2024 daarom nog steeds prioriteit. Een belangrijke voorwaarde bij de uitvoering van de verschillende opgaven is participatie; we willen daarmee de betrokkenheid van onze inwoners bij de besluitvorming vergroten. Dat gaan we de komende tijd concreet oppakken. Participatie moet een onderdeel worden van ons DNA.
We zoeken de komende jaren als college naar evenwicht tussen aan de ene kant onze ambities en aan de andere kant de plannen die we daadwerkelijk kunnen waarmaken. Dat vraagt ons om heldere en gerichte keuzes te maken en te prioriteren. De krappe arbeidsmarkt stelt ons hierbij voor een uitdaging.
Ondanks de uitdagingen die we kennen, zijn we er trots op dat we de begroting 2024, met de daarin opgenomen voorstellen, aan uw raad kunnen aanbieden.
College van burgemeester en wethouders