Home

Algemeen

In het bestuursprogramma 2022-2026 zijn vijf urgente maatschappelijke opgaven benoemd. Participatie is een soort leidraad die in al deze opgaven een belangrijke rol heeft. We gaan hier kort inhoudelijk in op deze onderwerpen.

Wonen

In het bestuursprogramma 2022-2026 hebben we het thema Wonen als urgente maatschappelijke opgave benoemd. De strategische doelen daarbij zijn om het woningtekort in onze gemeente te verminderen en de leefbaarheid in onze dorpen te behouden en te verbeteren. We willen dat er gebouwd wordt en dan vooral voor bepaalde doelgroepen: ouderen, starters en mensen in bijzondere woonvormen (bijvoorbeeld Tiny Houses). En we willen dat de kwaliteit van onze woningvoorraad verbetert en dat woningen goed geïsoleerd worden (dwarsverband met de urgente maatschappelijke opgave Duurzaamheid). Het woonprogramma is hierbij leidend.

Deze doelen kunnen we niet in ons eentje bereiken. Hiervoor werken we samen met de woningbouwcorporaties, de provincie en marktpartijen, maar vooral ook met onze inwoners.

Armoede en bestaanszekerheid

Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijzen en de Toeslagenaffaire, is armoede meer in beeld gekomen. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer inwoners ‘buiten de boot’ dreigen te vallen. Niet iedere inwoner is even goed in staat om de vraagstukken van deze tijd tegemoet te treden. Waar we in 2023 vooral bezig waren met repareren, willen we in 2024 een meer samenhangende visie op armoede en bestaanszekerheid creëren.
Bij dit alles geldt dat we niet de illusie moeten hebben dat we het hele vraagstuk van armoede en bestaanszekerheid oplossen. Vooral het Rijk heeft een veel grotere invloed, bijvoorbeeld via het inkomensbeleid.

Preventie en inclusie

Het cliché luidt dat voorkomen beter is dan genezen. Maar onder een cliché hangt vaak ook een waarheid. Voor onze gemeente is preventie belangrijk, omdat ze een waarde vertegenwoordigt, maar ook voortvloeit uit een noodzaak. Door eerdergenoemde ontwikkelingen als vergrijzing en een minder voorspelbaar Rijk, is het steeds belangrijker om op korte termijn te voorkomen dat je op lange termijn kosten moet maken. Zo kun je de samenleving leefbaar houden.

Voor inclusie is de inclusieagenda van belang. Deze zal in het voorjaar van 2024 aan de orde komen in de gemeenteraad en geeft de stappen weer die we binnen de gemeentelijke organisatie en in de samenleving gaan zetten. In het najaar van 2023 heeft, vooruitlopend op de inclusieagenda, al een actieve invulling van de regenboogweek plaatsgevonden.

Zorg dichterbij en voorzieningen

In 2023 zijn we gestart met het realiseren van buurtkamers. De eerste kwam in Nieuw-Buinen. De tweede is rond de zomer gestart in Valthermond. Dit is een laagdrempelige voorziening. Inwoners kunnen binnenlopen, vragen stellen aan medewerkers van het sociaal team, de wijkagent, de medewerker van de woningbouwcorporatie of de gebiedsregisseur van de gemeente. Een kop koffie drinken is ook een middel om met inwoners in contact te komen.

In 2024 willen we de buurtkamers evalueren.
Belangrijke voorwaarde om ook zorg dichterbij te organiseren, is samenwerking met partners in de keten zorg-wonen-welzijn. We willen het gelijknamige platform in 2024 een nadrukkelijke vorm geven.

Duurzaamheid  

Als gemeente willen we met meer focus werken aan de opgaven met betrekking tot duurzaamheid. De doelen en onze aanpak gaan we uitwerken. In de duurzaamheidsagenda, waarbij de focus ligt op de middellange termijn (2030). We doen dat aan de hand van vijf thema’s: energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, natuur & biodiversiteit en duurzaam ondernemen & circulariteit.  

Een belangrijke opgave waaraan we de komende jaren gaan werken is het verduurzamen van woningen en andere gebouwen. Onze gemeente bevat naar verhouding veel woningen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Het levert daardoor veel op als we woningeigenaren ondersteunen bij het nemen van isolatiemaatregelen. Met wijkuitvoeringsplannen gaan we samen met inwoners een plan uitwerken hoe we hun wijk in de toekomst van het aardgas af kunnen halen. Omdat de ruimtelijke ordening meer gestuurd zal worden vanuit water en bodem, gaan we bij aanpassingen in de openbare ruimte meer rekening houden met ruimte voor en opslag van water. Tenslotte willen we elektrisch rijden stimuleren door op strategische plekken laadinfrastructuur te realiseren.

Participatie

Inwonersparticipatie is een belangrijke leidraad in het bestuursprogramma 2022-2026. Het doel daarbij is om inwoners te betrekken bij besluitvorming waar zij direct effect van hebben. Bovendien is het soms goed om de creativiteit onder inwoners in te zetten. Bestuurders of ambtenaren hebben echt niet alle wijsheid in pacht. Met het aanstellen van een participatieadviseur, willen we het bewustzijn onder inwoners en gemeente vergroten. Het is dus breder dan alleen participatie in het kader van de Omgevingswet.

We willen juist ook mensen bereiken die afgehaakt zijn, die het als het ware hebben opgegeven. Mensen die de overheid wantrouwen. Wat dit betreft is er een dwarsverband met onze agenda inclusiviteit.

De begroting 2024…. en verder
In de begroting 2024 gaan we verder met de eerder vastgestelde urgente maatschappelijke opgaven. In de kadernota 2025 voeren we een tussenevaluatie uit en bezien we welke opgaven nog overeind staan. Ook bespreken we dan of we andere opgaven moeten benoemen.

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2023 13:30:50 met de export van 10/02/2023 11:49:37