Rechtmatigheidsverantwoording
Met ingang van 1 januari 2023 is voor gemeenten de wet versterking decentrale rekenkamers in werking getreden. Als gevolg hiervan is vanaf het verslagjaar 2023 het college zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een rechtmatigheidsverantwoording als onderdeel van de jaarrekening. Voorheen werd door de externe accountant in zijn controleverklaring een oordeel over de rechtmatigheid van de financiële beheershandelingen gegeven.
Het college stelt deze verantwoording op, op basis van een voorgeschreven format. De accountant neemt deze verantwoording mee in zijn oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening als geheel. In het controleprotocol worden nadere aanwijzingen aan de accountant gegeven. Van belang hierbij zijn met name de gehanteerde goedkeurings- en rapporteringstoleranties. Door de raad is ingestemd met de voorgestelde goedkeuringstolerantie van 3% van de totale lasten inclusief toevoegingen aan de reserve en een rapporteringstolerantie van € 100.000.
In de paragraaf bedrijfsvoering van de jaarrekening rapporteren we op basis van de nieuwe richtlijnen op drie onderwerpen:
1. Aanvullende informatie over geconstateerde afwijkingen;
2. Welke acties worden ondernomen om de afwijkingen in de toekomst te voorkomen;
3. Niet-financiële onrechtmatigheden in verband met het niet naleven van de bepalingen in de Wet Fido.
In de verantwoording over het verslagjaar 2023 zal op deze plek aandacht worden besteed aan deze onderwerpen.
Inkoop
We verwachten in 2024 een geactualiseerd inkoopbeleid te hebben waarin de volgende speerpunten naar voren komen:
- Het inzetten van duurzaamheidscriteria bij aanbestedingen. Hierbij wordt in ieder geval het ambitieniveau significant gehanteerd. Dit ambitieniveau heeft als doel het aanmoedigen van duurzame producten, diensten en werken om significante duurzaamheidswinst te maken.
- Daar waar mogelijk gebruik te maken van onze lokale leveranciers. Dit zijn leveranciers binnen de gemeentegrenzen.
- Het verminderen van de administratieve lasten voor gemeente en leveranciers door het verminderen van het aantal facturen en meer gebruik te maken van e-facturen.
- De drempel bedragen voor aanbestedingen worden geconformeerd aan de Gids Proportionaliteit.
WOO
De Woo (Wet open overheid) is op 1 mei 2022 in werking getreden. Een aantal bepalingen van de Woo treedt gefaseerd in werking. Dat geldt ook voor de actieve openbaarmakingsplicht die voor 17 informatiecategorieën zal gaan gelden. Wij verwachten dat voor enkele informatiecategorieën deze verplichting in 2024 ingaat. Dit kan echter ook heel goed worden uitgesteld.
Voor de gemeente houdt dit in dat als de actieve openbaarmakingsplicht in werking treedt, wij zelf een platform of manier moeten vinden om onze stukken openbaar te maken. In BOCE-verband pakken we dit projectmatig op. Wij gaan daarbij op zoek naar oplossingen die efficiënt, gebruiksvriendelijk en goed leesbaar zijn. Om de actieve openbaarmaking volgens de Woo te ondersteunen stelt de Rijksoverheid een verwijsindex ter beschikking, deze wordt de Woo-index genoemd. Ook komt er een zoekfunctie op overheid.nl.
Participatie
Onze visie op participatie: “Bouwen aan een nieuw samenspel” is vastgesteld in november ’21. Belangrijkste reden voor deze visie was de veranderende verhouding tussen overheid en samenleving. We willen als gemeente dat inwoners, organisaties en bedrijven de mogelijkheid hebben en zich uitgenodigd voelen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Het doorlopen van een transparant proces bevordert vertrouwen in het handelen van de overheid. Participatie zien we als leidend principe- als randvoorwaarde- om onze opgaven aan te pakken.
In 2024 werken we nader uit hoe we inwoner- en overheidsparticipatie verder kunnen faciliteren en verbeteren. Dit doen we onder meer door in te zetten op ondersteuning door een participatieadviseur. 2024 wordt ook het jaar waarin de Omgevingswet van kracht wordt. We gaan ervaren wat dit betekent als het gaat om participatie(plicht) en de manier waarop initiatiefnemers hier invulling aan geven. Een periode van proberen, oefenen, ervaring opdoen, evalueren en waar nodig bijstellen.