Paragrafen

Bedrijfsvoering

De organisatie heeft een ontwikkeling doorgemaakt gebaseerd op onder andere het Koersdocument (2018-2023) en de Swingende Tent. Er zijn grote stappen gezet in professionaliteit, processen en sturing van de organisatie en het in balans brengen en houden van ambities en realisatievermogen. Ondertussen is de maatschappelijke turbulentie alleen maar verder toegenomen. Crises volgen elkaar snel op, de opgaven die op de gemeente afkomen zijn steeds complexer en overstijgen het niveau van de gemeente, de digitale transformatie is in volle gang en dat allemaal in een uiterst gespannen arbeidsmarkt.  In 2024 zullen we in dit perspectief de koers van de organisatie tegen het licht houden. Dat betekent herijken, versterken en bijstellen waar nodig, om zodoende in voldoende mate toekomstbestendig de nieuwe ontwikkelingen en vraagstukken het hoofd te kunnen bieden.  

Strategische vermogen  
De maatschappelijke vraagstukken zijn veel, groot en complex en overstijgen de gemeentelijke grenzen. Dit vraagt om steeds wisselende inzet en vaardigheden van de organisatie. Daarbij moeten we ook slimme keuzes maken. Niet alles kan of kunnen we zelf. We zetten in op het implementeren en verder professionaliseren van werkmethodieken die ons in staat stellen gestructureerd, met focus en weloverwogen keuzes te maken en resultaten op te leveren. Denk hierbij aan project- en programmatisch werken en portfoliomanagement.  

Integraal en opgavegericht werken  
Landelijk zien we dat er steeds meer gezocht wordt naar gecombineerde oplossingen voor meerdere opgaven. Zoals bij het Nationaal Programma Landelijk gebied waarbij integraal naar oplossingen wordt gezocht voor de verbetering van de natuur, waterkwaliteit en klimaat. De vraagstukken waar we als gemeente mee te maken hebben gaan (ook) vaak niet slechts over één opgave. Door slim te kijken en werken kunnen we vaak aan meerdere opgaven tegelijk werken. Denk aan de verduurzamingsopgave en het tegengaan van energiearmoede. Of de woningbouwopgave waar ook vraagstukken als duurzame mobiliteit, leefbaarheid of klimaatadaptatie op tafel komen en aangepakt kunnen worden. We onderzoeken ervaringen bij andere organisaties en werken aan het versterken van integraal en opgavegericht werken. 

Huisvesting / Hybride werken  
In oktober 2022 heeft uw raad een besluit genomen over de revitalisering van ons gemeentehuis, inclusief vernieuwing van de raadzaal. In 2023 is de architect hiervoor geselecteerd en naar verwachting start medio 2024 de daadwerkelijke verbouwing. Belangrijke pijlers onder dit besluit zijn het belang van verduurzaming en een goed en aantrekkelijk werkgeverschap. Het nieuwe huisvestingsconcept is ingrijpend beïnvloed door een aantal recente ontwikkelingen. Complexe opgaven als Omgevingswet, energietransitie en de wooncrisis vragen om een andere, meer integrale wijze van samenwerken. Daarnaast is het hybride werken een blijvend effect van de coronaperiode. De inrichting van ons gemeentehuis moet deze ontwikkelingen faciliteren en stimuleren. Het gemeentehuis krijgt in een belangrijke mate een ontmoeting- en overlegfunctie, voor collega’s en bestuur én voor inwoners: het Huis van de gemeenschap. 

Werken op locatie  
Begin 2023 hebben we een eerste buurtkamer (Nieuw-Buinen) geopend. Later is daar een tweede locatie bijgekomen (Valthermond). Onder andere de gebiedscoördinator en de sociale teams zijn daar aanwezig voor vragen van inwoners. We gaan de ervaringen monitoren en evalueren. De vraag die daar onder ligt is of we deze vorm willen uitbreiden en zo ja, in welke vorm.  

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2023 13:30:50 met de export van 10/02/2023 11:49:37